Azaranica is a non-biased news aggregator on Hazaras. The main aim is to promote understanding and respect for cultural identities by highlighting the realities they face on daily basis...Hazaras have been the victim of active persecution and discrimination and one of the reasons among many has been the lack of information, awareness, and disinformation.

Sunday, April 29, 2012

Pakistans hazarer måltavla för våld


Våldet mot den shiamuslimska folkgruppen hazarer ökar i Pakistan. Under det senaste året har hundratals mördats och ett par tusen skadats i olika attentat.


28 april 2012 kl 02:00


Den gula taxibilen åkte på Berwery Road i Hazara Town, en förort till storstaden Quetta i Pakistan, när motorcykeln körde upp vid sidan och en k-pistbeväpnad man öppnade eld. Några sekunder senare var sju människor, alla hazarer, döda.

En halvtimme senare besköts en annan taxi i samma område och ytterligare två hazarer dödades. Vågen av mord på hazarer har skapat demonstrationer på många platser i världen, senast i går i Stockholm.

Hazarernas traditionella hemtrakter är det fattiga bergsområdet Hazarajat i centrala Afghanistan och det har varit en förtryckt folkgrupp sedan slutet av 1800-talet. Det var då de första hazarerna flydde till Pakistan och slog sig ned i Quetta, huvudstad i provinsen Balochistan. I dag finns omkring 70 000 hazarer i förorten Hazara Town och ungefär lika många i en annan förstad, Mehrabad.


Totalt finns i dag mellan sju och åtta miljoner hazarer, med nära sex miljoner i Afghanistan och en miljon i Iran och Pakistan.

Även om Afghanistans vicepresident Karim Khalili är hazar och provinsen Bamian har landets enda kvinnliga guvernör i Habiba Sarabi så diskrimineras ofta folkgruppen. Något som en bredare svensk publik kunde läsa om i den uppmärksammade boken Flyga drake.

Men det är förföljelsen i Pakistan som nu fått hazarer i olika delar av världen att reagera och till och med tala om ”folkmord”. Det talas om att 700 hazarer mördats och 2000 skadats i attentat under det senaste året.

I Pakistan handlar det både om etnisk och religiös förföljelse. Hazarerna har sannolikt sitt ursprung i en rest från den mongoliska armén under Djinghis Khans dagar och delvis på grund av sitt mongoliska utseende har det varit en utsatt grupp. Men de är också shiamuslimer till skillnad från majoriteten i Afghanistan som är sunnimuslimer.

I Pakistan är det framför allt den förbjudna väpnade Lashkar-e-Jhangvi som förföljer hazarer och den sunnimuslimska rörelsen har tidigare tagit på sig många av dåden mot hazarer. Lashkar-e-Jhangvi tros också ligga bakom flera av de mest uppmärksammade terrordåden i Pakistan, bland andra mordet på Benazir Bhutto 2007 och attacken mot det lankesiska cricketlandslaget 2009.

SvD 

No comments:

Post a Comment